Az energia árak változása miatt nehéz számolni azzal, hogy mennyibe fog kerülni a fűtés télen, így sok vállalat keres alternatív lehetőségeket.

Aki függetlenedni kíván a távhőtől, annak két lehetősége van:

  1. Szüneteltetni a szolgáltatást, mely bármikor visszaállítható.
  2. A Távhő Törvényben előírt feltételek teljesítése esetén véglegesen leválni a távhő rendszerről.

Ez utóbbi esetben csak igen magas költséggel állítható vissza a leválasztott rendszer, amennyiben a piaci és jogszabályi változások kedvezően alakulnának. Ezért javasoljuk a nem lakossági felhasználóinknak, hogy a szüneteltetés mellett döntsenek.

Tisztelt Nem lakossági Felhasználónk/Díjfizetőnk!

A távhőszolgáltatás közületi tarifájának emelkedése miatt az elmúlt napokban nagy számban érkeztek hozzánk kérések a szolgáltatás szüneteltetése és a távhőszolgáltató rendszerről való leválás tárgyában. Önnek, mint a szolgáltatást igénybe vevőnek a Debrecen Megyei Jogú Város Közgyűlésének 4/2006. (II.24.) Ö.r. rendelet 19. § alapján lehetősége van a szolgáltatás szüneteltetésére vagy a 2005. évi XVIII. törvény 38. §-a alapján joga van leválni a távhőszolgáltató rendszerről.

Az áremelkedés miatt teljesen érthető, ha Ön csökkenteni szándékozik a távhőszolgáltatás költségét, ezért kérjük, hogy döntése meghozatala előtt, szánjon időt az előnyök és a hátrányok mérlegelésére és a következmények megértésére.

Az Ön ingatlana távfűtött épületben van – a távfűtés egy modern, biztonságos, környezetkímélő fűtési mód. Semmi sem garantálja, hogy egy elektromos vagy bármilyen más módon a távfűtéstől függetlenített ingatlan fenntartási költsége alacsonyabb lesz, mivel az árak változnak. Egy kiépített rendszert megszűntetni, elbontani csak azért, mert ideiglenesen nem kívánjuk igénybe venni a szolgálatást, nem feltétlenül jó döntés. Mi lesz, ha változik az ingatlan funkciója és lakossági tarifa lenne rá érvényes, vagy ha törvényi változással a mikrovállalkozások lakossági tarifát kapnak és eleve fölöslegesen vált le a rendszerről?

Manapság kiváló hűtő-fűtő légkondicionáló berendezések vannak a piacon, ezekkel is lehet fűteni – de ténylegesen kaphatók is, vagy talán csak tavasszal lesznek raktáron? Van szerelő, aki jön és beüzemeli? Az elektromos fűtés költségei biztosan alacsonyabbak, mint a távfűtés?

Ha mindezek után a távhőszolgáltatástól való függetlenedés mellett dönt, engedje meg, hogy egy szakmai javaslatot tegyünk: NE SZÜNTESSE MEG, SZÜNETELTESSE ingatlanában a távhőszolgáltatást! Sokkal jobb döntés és jelentősen kevesebbe kerül egy drágának tűnő távhőszolgáltatást szüneteltetni, mint az azt biztosító infrastruktúrát véglegesen elbontani.

Ha a szüneteltetés mellett dönt és rendelkezik önálló hőmennyiségmérővel, akkor az műszakilag költségmentesen megvalósítható, mindössze a hőmennyiségmérő előtt vagy után lévő elzáró szerelvényt kell elzárni. Amennyiben az ön ingatlana egy fűtési felhasználói közösséghez tartozik, akkor a fűtési felhasználói közösség együttesen kérheti a szolgáltatás szüneteltetését. A szüneteltetéshez a felhasználói közösség hőfelhasználását mérő hőmennyiség mérő előtti elzáró szerelvény zárása vagy a mérő elé záró tárcsa behelyezése szükséges. A záró tárcsa behelyezésének és kivételének díja bruttó 49.000 Ft, melyet a záró tárcsa kivételekor kell fizetni.

Szüneteltetés esetén az alapdíj és a jövőbeni számlázás tisztázása érdekében a nemlakossagi@dhrt.hu e-mail címen a felhasználási helyének F_ _ _ _ _ azonosító számának megadásával bővebb információt kérhet.  A szüneteltetés esetén -amennyiben kedvező jogszabályi és árváltozások történnek- megmarad a szolgáltatás igénybevételének lehetősége.

A leválás viszont jogszabályi feltételek teljesítéséhez kötött. A leválás és egy új fűtési rendszer kiépítése többlet költséget jelent, mivel az épület ürítésének díja felett a tervezés és a visszabontás teljes költségével, valamint az új fűtési rendszer kiépítésének költségével is számolni kell.

Amennyiben a változó gazdasági és jogszabályi környezetben a leválást választja, a távhőszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. törvény 38. §-a értelmében hozzájárulások beszerzése, a leválásra kerülő felhasználási hely új fűtésének megtervezése, az összes fűtőtest leszerelése, azok bekötő vezetékeinek a fűtési alapvezetékig, felszállóvezetékig történő visszabontása, lehegesztése szükséges.

A használati melegvíz mennyiségének megállapítása a beépített hiteles használati melegvíz-mérővel történik. Abban az esetben, ha a mérő fogyasztást nem regisztrál, használati melegvíz költség nem jelentkezik csak az alapdíj, ezért javasoljuk, hogy a használati melegvíz vételezés lehetőségét ne szüntesse meg. Ha nem használja, nincs hődíjköltsége és hidegvíz költsége.

Kérjük, gondolja át a fentieket és ha további információra van szüksége, vagy úgy érzi, eldöntötte, mit szeretne tenni, forduljon írásos kérelmével levélben a nemlakossagi@dhrt.hu e-mail címen társaságunkhoz.