Üdvözöljük a Debreceni Hőszolgáltató Zrt. megújult honlapján.
Akadálymentesítés

Hírek

TÁJÉKOZTATÁS

a Debreceni Hőszolgáltató Zrt. elszámolási - számlázási rendjéről

1.    Távhőszolgáltatási díjak elszámolásának, számlázásának rendje

1.1.  Fűtési hődíjak elszámolása

A felhasználási helyre vonatkozóan a szolgáltatás hónapjában a tervezett hőfelhasználásnak megfelelő hődíj részfizetés kerül számlázásra, melyet a tárgyhavi számlában kell megfizetni.

A ténylegesen felhasznált hőmennyiség díjának elszámolása a DMJV távhőszolgáltatói díjak megállapításáról és alkalmazásáról, valamint a távhőszolgáltatás egyes kérdéseiről szóló, többször módosított 4/2006.(II. 24.) Ö.r. 7. § (1) bekezdésével összhangban évente egy alkalommal, a leolvasott fogyasztás alapján történik, mind a költségosztós, mind a légtérarányos hődíj elszámolást alkalmazó felhasználói közösségek esetében.

Költségosztós elszámolást alkalmazó felhasználói közösségek épületrészeinek (lakásainak) díjfizetői a Vevőszolgálati Irodában (Debrecen, Darabos u. 16.) elérhető adatlap felhasználásával évközben módosíthatják fűtési hődíj részfizetéseiket (az adatlapot le kell igazoltatni a közös képviselővel / fűtési közösségi megbízottal).

1.2.  Használati melegvíz hődíjak elszámolása

A DMJV 4/2006.(II. 24.) Ö.r. 8. § (2) bekezdéssel összhangban a használati melegvíz mérőóra állások leolvasását és a hődíjak elszámolását évente egy alkalommal végezzük.

Két elszámolás között az előző időszak fogyasztása alapján megállapított részfizetést teljesít a felhasználó (díjfizető).

A használati melegvíz mérőórák fogyasztási adatainak leolvasását a Debreceni Vízmű Zrt. végzi a hidegvíz órákkal egy időben.

Amennyiben a leolvasó nem tud bejutni a felhasználási helyre, akkor írásos értesítőben felkéri a díjfizetőt az óraállás (telefonon: 52-525-525, www.dhrt.hu honlapon, vagy Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen e-mailben történő) megadására.

Az ettől eltérő időpontokban adott óraállásokat tájékoztató adatként kezeljük, de ez alapján nem készül elszámoló számla.

Jelentős fogyasztáscsökkenés esetén a diktált értékek két leolvasás között is helyszíni ellenőrzésre kerülnek.

A használati melegvíz részfizetéseket  (a tervezett vízköbméter felhasználást) évközben is módosíthatja a díjfizető (személyesen a Darabos u. 16. szám alatti Vevőszolgálati irodában, vagy az 52-525-525-ös telefonon, illetve e-mailben a: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., vagy  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen).

A módosítás alapvető célja a felhasználók számában bekövetkezett változásokhoz igazítani a tervezett havi fogyasztási adatot. A módosításoknál azzal is számolni kell, hogy ha a tényleges felhasználások jelentősen eltérnek a tervezettől, akkor az elszámolásoknál ez komoly hátralékot, vagy túlfizetést okozhat.  

Az épületrészenkénti (lakásonkénti) használati melegvízóra a felhasználó tulajdonát képezi, ezért hitelesítéséről, javításáról is a felhasználó köteles gondoskodni.

2. Információk a távhőszolgáltatási számláról

A távhőszolgáltatás díjait tartalmazó számlákat 2014. januártól, az egységes közszolgáltatói számlaképről szóló 2013. évi CLXXXVIII. törvény rendelkezéseinek megfelelően alakítottuk át.

A rezsicsökkentés végrehajtásáról szóló 2013.évi LIV. törvénynek megfelelően számlánk tájékoztatást ad a távhőszolgáltatást igénybevevő lakossági díjfizetők megtakarításainak mértékéről.

A rezsicsökkentést megelőzően alkalmazott egységáraink:

- 2012.11.01.-i lakossági egységárak: fűtés alapdíj 936,11 Ft/kw/hó, hődíj 3563 Ft/GJ; melegvíz alapdíj 634,50 Ft/db,

  hődíj 839 Ft/m3,

- 2013.10.31.-i lakossági egységárak: fűtés alapdíj 842,40 Ft/kw/hó, hődíj 3206 Ft/GJ; melegvíz alapdíj 570,90 Ft/db,

  hődíj 755 Ft/m3,

- 2013.01.31.-i lakossági ivóvíz –és csatornadíj egységára: 446,10 Ft/m3.

A számlákban alkalmazott díjszabás kéttarifás, mely alapdíjat és hődíjat tartalmaz.

A használati melegvíz készítéshez felhasznált hidegvíz díja külön kerül elszámolásra.

Alapdíj: éves díj, amely 12 havi egyenlő részletben fizetendő (fűtésnél: Ft/KW/hó, melegvíznél: Ft/lakás/hó , illetve egyéb felhasználóknál Ft/lm3/hó).

Hődíj: elfogyasztott hőmennyiség után fizetendő díj (fűtésnél: Ft/GJ, melegvíznél: Ft/m3 egységáron).

Hődíj részfizetés: a tervezett hőfelhasználásnak megfelelő havi hődíj, melegvíznél a korábbi felhasználások átlagának megfelelő hődíj és a melegvíz készítéshez felhasznált ivóvíz díja.

Hődíj elszámolás: a hőmennyiségmérő és / vagy melegvízmérő órán megmért, az elszámolási időszak alatt ténylegesen felhasznált hő és hidegvíz mennyisége és azok díja.

Elszámolási időszak: azon legfeljebb 12 hónap hosszúságú időszak, amelyre vonatkozóan a felhasználási helyen igénybe vett fűtési hőmennyiség, vagy használati melegvíz mennyiség, és ezek díja elszámolásra kerül.

Részfizetések jóváírása: az elszámolási időszakra eső részfizetések negatív előjelű összegzése.

Szorzó tényező: értéke általában 1, törthónapokban és a fűtési hőfelhasználás alapján indokolt esetben, egyedi megállapodás szerint ettől eltérhet.

Kerekítési különbözet: 0,5-től felfelé, az alatt pedig lefelé kerekítünk.

Számlaérték összesen: az elszámolási időszakra eső alapdíjak, hődíjak, hidegvíz díjak összegének és a teljesített részfizetéseknek az egyenlege.

Fizetendő: számlaérték összesen és a támogatások egyenlege.

A távhőszolgáltatási díjakat a számlán feltüntetett fizetési határidőig kell befizetni. Késedelmes fizetés esetén késedelmi kamatot és járulékos költségeket számítunk fel!

A banki átutalásainál alkalmazandó csoportos beszedési azonosítója a számláján feltüntetett: „Vevő (Fizető) azonosító:” után található kódszám „U” betüt követő 6 számjegye (U betű nélkül!)

A számlát és a befizetést igazoló dokumentumot 5 évig célszerű megőrizni.

A díjfizetési kötelezettséget érintő (név, cím, díjfizető, értesítési cím, fizetési mód) változást a régi és új díjfizető együttesen köteles a szolgáltató felé a változástól számított 15 napon belül írásban bejelenteni. A késedelmes bejelentésből adódó számlareklamációt nem áll módunkban elfogadni!

A változást a Darabos u. 16. szám alatti Vevőszolgálati Irodában lehet bejelenteni, ahol a számlával, díjhátralékkal kapcsolatos ügyeket, befizetéseket is intézheti.

Nyitvatartási idő: hétfő, kedd, szerda 8-15:30, csütörtök: 8-20, péntek 8-12 óra.

Ebédidő: 12-12:30.

 


Jelenlegi időjárás adatok

Többnyire felhős

-3°C

Debrecen

Többnyire felhős

Páratartalom: 74%

Szél: 19.31 km/h

  • 03 Jan 2019

    Ködös 0°C -3°C

  • 04 Jan 2019

    Ködös -1°C -5°C


Beruházási projekt hírek